Jesteś tutaj: HomeHomeAktualnościDwie główne nagrody na ŚWIĘCIE WINA I SERA!

 

Kozia Farma Złotna  to  certyfikowane (AGRO BIO TEST PL-EKO-07-10404) gospodarstwo ekologiczne, prowadzące działalność na podstawie przepisów MOL (weterynaryjny numer produkcji 28157209).  Gospodarujemy na 92 ha pól, łąk i pastwisk nieopodal Morąga, na granicy Warmii, Powiśla, Żuław i Mazur - w kraju niegdyś zwanym Oberland. Nasze stado, objęte jest stałą opieką weterynaryjną. 

 

Ideą, która nam przyświeca,  jest powrót do źródeł, do czystej, nieskażonej chemią zdrowej żywności. Realizujemy ją  już od etapu uprawy roślin, poprzez karmienie zwierząt  zdrową, niepryskaną, ekologiczną karmą,  po troskliwą nad nimi opiekę. Nasze kózki są szczęśliwe, bo pasą się swobodnie na osiemnastu hektarach aromatycznych łąk wokół siedliska.

Dzięki temu możemy zaoferować Państwu przepyszne sery zagrodowe z koziego mleka: krótko dojrzewające sery podpuszczkowe, śmietankowe twarożki z pasteryzowanego i niepasteryzowanego mleka, kozie sery solankowe, wędzone, a także kefiry i jogurty.

 

 

Drodzy klienci!

 

Chętnie będziemy Państwa gościć na naszej farmie, ale tylko po uprzednim umówieniu się telefonicznym. Czas na spotkanie z Państwem musimy wykroić z licznych obowiązków w gospodarstwie smiley 

Spotkanie z kozami i oprowadzenie po gospodarstwie dla osoby dorosłej - 10 zł, dzieci od lat 5 - 5 zł. Degustacja dla osoby dorosłej: 6 produktów - 10 zł; 12 produktów - 19 zł. Dzieci od lat 5 - 5 zł.  By się umówić, prosimy dzwonić 663 144 547.


Zapraszamy do naszego INTERNETOWEGO SKLEPU FARMERSKIEGO

Oprócz naszego gospodarstwa w Złotnej i sklepu internetowego nasze produkty można kupić:
  • w sklepie Warmiński Stragan ul. Dąbroszczaków 15 w Olsztynie
  • w sklepie Wegetarianin ul. Kołobrzeska 12  w Olsztynie
  • na targu ekologicznym, stoisko U Rudej, ul. Senatorska 7 w Krakowie
  • w sklepie Ecomania ul. Leonidasa 55 w Warszawie
  • na Bio Bazarze - stoisko Winesolution.pl ul. Żelazna w Warszawie
  • na BioBazarze w Soho Factory przy ul. Mińskiej 25 w Warszawie
  • na Bazarze Olkuska "Stoisko z polskimi serami" ul. Olkuska 12 w Warszawie
  • w sklepie Jadłostajnia ul. Kasprowicza 48 w Warszawie
  • ​w sklepie Żółty Cesarz ul. Chełmińs​k​a 106a w Grudziądzu​
  • w sklepie Jedynka ul. Nowowiczlińska 32 w Gdyni
  • ​​w sklepie kolonialnym Bania Luca ul. Lotnicza 97a w Baninie k/Gdańska​

Naszych serów i potraw na ich bazie można spróbować:
  • w sąsiadującym z nami​ Hotelu Młyn Klekotki
  • w Cydrowni Kwaśne Jabłko​ we Włodowie 27
  • w restauracji Cudne Manowce, ul. Chrobrego 4 Olsztyn- Stare Miasto
  • w Oberży pod Psem w Kadzidłowie
  • w restauracji Stara Piekarnia, ul Mickiewicza 28b w Morągu
  • w Domu Gościnnym Stara Szkoła w Wysokiej Wsi 27 
  • w restauracji Romantyczna w SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich
  • w Hotelu Narie Resort & SPA Wilnowo 34
  • ​w restauracji ​Lalo ul.Mickiewicza 17C w Ostródzie
  • w Hotelu Elbląg ​Stary Rynek 54-59​ w Elblągu
  • w restauracji DARK RESTAURANT, ulica Garbary 48 w Poznaniu
  • w wegeteriańskiej restauracji Ósma Kolonia ul. Słowackiego 15/19 w Warszawie
  • w kawiarni Secret Life cafe ul. Słowackiego 15/19 w Warszawie
  • ​w restauracji Bez Tytułu ul. Poznańska 11 lok. 7A w Warszawie
  • w restauracji Bez Gwiazdek ulica w Warszawie

Aktualności

Agroturystyka

W czerwcu 2016  otworzyliśmy pokoje dla gości, którzy chcieliby spędzić dłuższy czas na naszej farmie. Mamy dwa pokoje z łazienkami - duży, rodzinny 4-osobowy, mniejszy- 2-osobowy oraz wspólną przestrzeń jadalnianą, gdzie można zrobić sobie kawę lub herbatę. W pokojach znajdą Państwo ręczniki, proste ale komfortowe wyposażenie, coś do poczytania oraz wyśpią się Państwo  w antyalergicznej pościeli w hotelowym standardzie.

Ugościmy Państwa śniadaniami na bazie produktów z naszej farmy - mleka, serów, jogurtów, jajek, warzyw, owoców. Co można u nas robić? Oprócz głaskania kózek, towarzyszenia im  na pastwiskach, przejażdżek rowerami po naszych pięknych, lokalnych drogach? Co tylko Państwo chcą - w tym także kompletnie nie robić nic - posiedzieć na tarasie w bujanym fotelu, popatrzeć na kozy, poczytać książkę z naszej biblioteczki. Jeśli tylko Państwo zechcą, zdradzimy Państwu najciekawsze miejsca do zobaczenia w okolicy, najcichszy pomost jeziora Narie i najlepsze lody. Zapraszamy.

Informacje organizacyjne: Nocleg dla osoby dorosłej kosztuje 120 zł z wliczonym śniadaniem, dla dziecka do 3 lat, śpiącego z rodzicami  – 0zł, w naszym łóżeczku - 30 zl; dla dziecka do 10 lat- 60zł. Pokoje wynajmujemy na minimum dwa noclegi. Do jednego noclegu doliczamy dodatkowo 50% jego ceny.

W zależności od naszych możliwości czasowych i Państwa preferencji, możemy dodatkowo umówić się na:;

  •  kolację: deska naszych serów, wędlina lub ryby, sezonowe warzywa, bruschetta/chleb, jogurt/kefir, napoje zimne, kawa/ herbata) w cenie 35 zł dla osoby dorosłej/ dziecka w wieku 3- 10 - 15 zł.
  •  ciepłą kolację:  gorące danie  + j.w. (deska naszych serów, wędlina lub ryby, sezonowe warzywa, bruschetta/chleb, jogurt/kefir, napoje zimne, kawa/ herbata) w cenie 45 zł dla osoby dorosłej/ dziecka w wieku 3- 10 - 20 zł.
  •  

 Na naszym profilu FB w notatce znajdą Państwo wszystkie szczegóły dotyczące wypoczynku a w albumach ze zdjęciami mozna obejrzeć dokladnie calą agroturystykę:

Pokój rodzinny: https://www.facebook.com/pg/KoziaFarmaZlotna/photos/?tab=album&album_id=804426916388830

Pokój dwuosobowy: https://www.facebook.com/pg/KoziaFarmaZlotna/photos/?tab=album&album_id=764070397091149

Przestrzeń wspólna: https://www.facebook.com/pg/KoziaFarmaZlotna/photos/?tab=album&album_id=759856614179194

Aby zarezerwować termin, należy napisać do nas nas: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  lub wyslać  sms z podaniem ilosci osób oraz  planowanej daty przyjazdu i wyjazdu  na numer  +48 512 166 745

Numer konta bankowego dla ​przesłania zaliczki:

84 2030 0045 1110 0000 0204 3450  Kozia Farma Złotna, Złotna 29

Wystawiamy faktury VAT, umożliwiamy rozliczenie "wczasów pod gruszą".

 

 

 

Degustacje na naszej farmie

Wszystkich miłośników prawdziwych  serów rzemieślniczych  zapraszamy  na nasza farmę. Pozwolimy Państwu zerknąć przez szybkę na nasza serowarnię, zdradzimy,  jak to się dzieje, że z mleka nagle powstaje ser.  Zaprosimy na taras lub do sklepiku na małą lub dużą degustację,  opowiemy  czym charakteryzuje się każdy z serów i z czym najlepiej go zajadać.

Zapraszamy także do zwiedzania naszego gospodarstwa.  Wówczas będzie można wygłaskać  kozy, poznać ich bardzo różne charaktery, dowiedzieć się, czy każda z nich ma imię i czy to prawda, że koza zje nawet miotłę, a także co to tak naprawdę znaczy, że gospodarstwo jest ekologiczne. Od maja do października, przy sprzyjającej pogodzie jest także możliwość  towarzyszenia  naszym kozom na pastwiskach i obserwowania ich w naturalnym otoczeniu, a okresie wykotów poprzytulanie małych koźlątek.

UWAGA! Degustacje i zwiedzanie farmy są możliwe wyłącznie po uprzednim umówieniu się telefonicznym. Czas na spotkanie z Państwem musimy zaplanować i wykroić z licznych obowiązków w gospodarstwie.

Spotkanie z kozami i oprowadzenie po gospodarstwie osoba dorosła - 10 zł, dzieci 5 - 12 lat - 5 zł. Degustacja dla osoby dorosłej: 6 produktów - 10 zł; 12 produktów - 20 zł.  UWAGA - program i cena zwiedzania przez grupy zorganizowane (nie-rodzinne) każdorazowo ustalana są indywidualnie By się umówić, prosimy dzwonić  +48663 144 547. 

Dwie główne nagrody na ŚWIĘCIE WINA I SERA!

Po Lidzbarku i Sandomierzu mamy nowy serowy festiwal - wrocławskie ŚWIĘTO SERA I WINA.  Właśnie z niego wróciliśmy i spieszymy podzielić się z Państwem dobrą wiadomością:  W konkursie serowarskim zdobyliśmy pierwsze miejsce za naszego ZŁOTNIAKA , a kategorii serów  twarożkowych wygrał nasz TWAROŻEK OBERLANDZKI!!! Na Święto Wina i Sera jechaliśmy beż żadnych oczekiwań, nawet nie planowaliśmy startu w konkursie, a tu taka niespodzianka!  Cieszymy się, że nasze sery smakują i zostały docenione:) 

Wyniki konkursu: http://www.up.wroc.pl/aktualnosci/41559/konkursy.html

Relacja z festiwalu: http://www.up.wroc.pl/aktualnosci/41555/swieto_sera_i_wina.html

Zdjęcia dzięki uprzejmości Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu autorstwa Pana Tomasza Lewandowskiego oraz Pana Radosława Spychaja z Wydziału Nauk o Żywności UPW.

Kozia Farma Złotna w "Wiem, co jem"

Polecamy Państwu oglądanie nowego odcinka programu „Wiem, co jem” na kanale tvnSTYLE. Jego autorzy, tropiąc tajniki żywności ekologicznej, zawitali na naszą farmę, by dowiedzieć się, jak funkcjonuje ekologiczne gospodarstwo. Nasze „pięć minut” – około dziesiątej minuty programu:) Emisje odcinka przez cały tydzień: 

ZŁOTNIAK - nasz nowy ser wędzony

Chłodny, olchowy dym nadaje mu ciekawy, korzenny smak. Ser smakuje zarówno tradycyjnie na kanapkach z pomidorem, w sałatkach, np. z rukolą, ale też jako ciepła przekąska. Lekko roztopiony na patelni lub w piekarniku, z dodatkiem żurawiny, borówki czy innych półwytrawnych konfitur idealnie łączy się ze smakiem chlebowej grzanki. Z kolei lekko słodki dżem, jak nasz jeżynowy, zaskakująco przełamuje Złotniakowy dymny aromat. Mamy już sporo bardzo pozytywnych reakcji, wśród nich pojawiły się słowa "zjawiskowy" i "wybitny". Bardzo nas to cieszy!

Kozia Farma Złotna - gospodarstwo ekologiczne, kozie sery,sery farmerskie, sery zagrodowe

Dwie główne nagrody na ŚWIĘCIE WINA I SERA!

Po Lidzbarku i Sandomierzu mamy nowy serowy festiwal - wrocławskie ŚWIĘTO SERA I WINA.  Właśnie z niego wróciliśmy i spieszymy podzielić się z Państwem dobrą wiadomością:  W konkursie serowarskim zdobyliśmy pierwsze miejsce za naszego ZŁOTNIAKA , a kategorii serów  twarożkowych wygrał nasz TWAROŻEK OBERLANDZKI!!! Na Święto Wina i Sera jechaliśmy beż żadnych oczekiwań, nawet nie planowaliśmy startu w konkursie, a tu taka niespodzianka!  Cieszymy się, że nasze sery smakują i zostały docenione:) 

Wyniki konkursu: http://www.up.wroc.pl/aktualnosci/41559/konkursy.html

Relacja z festiwalu: http://www.up.wroc.pl/aktualnosci/41555/swieto_sera_i_wina.html

Zdjęcia dzięki uprzejmości Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu autorstwa Pana Tomasza Lewandowskiego oraz Pana Radosława Spychaja z Wydziału Nauk o Żywności UPW.