Kozia Farma Złotna to certyfikowane (AGRO BIO TEST PL-EKO-07-10404) gospodarstwo ekologiczne, prowadzące działalność na podstawie przepisów MOL (weterynaryjny numer produkcji 28157209). Gospodarujemy na 92 ha pól, łąk i pastwisk nieopodal Morąga, na granicy Warmii, Powiśla, Żuław i Mazur - w kraju niegdyś zwanym Oberland. Nasze stado, objęte jest stałą opieką weterynaryjną.
Ideą, która nam przyświeca, jest powrót do źródeł, do czystej, nieskażonej chemią zdrowej żywności. Realizujemy ją już od etapu uprawy roślin, poprzez karmienie zwierząt zdrową, niepryskaną, ekologiczną karmą, po troskliwą nad nimi opiekę. Nasze kózki są szczęśliwe, bo pasą się swobodnie na osiemnastu hektarach aromatycznych łąk wokół siedliska.
Dzięki temu możemy zaoferować Państwu przepyszne sery zagrodowe z koziego mleka: krótko dojrzewające sery podpuszczkowe, śmietankowe twarożki z pasteryzowanego i niepasteryzowanego mleka, kozie sery solankowe, wędzone, a także kefiry i jogurty.
Na serowe zakupy w gospodarstwie zapraszamy:
od poniedziałku do piątku w godzinach pracy od 8 do godziny 14,
w soboty w godzinach 8.00-12.00.
Aby się dowiedzieć, jakie produkty są aktualnie w sprzedaży, najlepiej wcześniej zadzwonić pod nr: 577 531 077
Chętnie będziemy Państwa gościć na naszej farmie, ale tylko po uprzednim umówieniu się telefonicznym. Czas na spotkanie z Państwem musimy wykroić z licznych obowiązków w gospodarstwie.
Spotkanie z kozami i oprowadzenie po gospodarstwie dla osoby dorosłej - 10 zł, dzieci od lat 5 - 5 zł.
Cena degustacji:
6 produktów - 15 zł.
12 produktów - 25 zł.
Dzieci od lat 7- 5 zł.
W czasie degutacji, lub zwiedzania musi uczestniczyć minimum trzy osoby.
Aby się umówić, prosimy dzwonić 663 144 547.
Zapraszamy do naszego INTERNETOWEGO SKLEPU FARMERSKIEGO
W czerwcu 2016 otworzyliśmy pokoje dla gości, którzy chcieliby spędzić dłuższy czas na naszej farmie. Mamy dwa pokoje z łazienkami - duży, rodzinny 4-osobowy, mniejszy- 2-osobowy oraz wspólną przestrzeń jadalnianą, gdzie można zrobić sobie kawę lub herbatę. W pokojach znajdą Państwo ręczniki, proste ale komfortowe wyposażenie, coś do poczytania oraz wyśpią się Państwo w antyalergicznej pościeli w hotelowym standardzie.
Ugościmy Państwa śniadaniami na bazie produktów z naszej farmy - mleka, serów, jogurtów, jajek, warzyw, owoców. Co można u nas robić? Oprócz głaskania kózek, towarzyszenia im na pastwiskach, przejażdżek rowerami po naszych pięknych, lokalnych drogach? Co tylko Państwo chcą - w tym także kompletnie nie robić nic - posiedzieć na tarasie w bujanym fotelu, popatrzeć na kozy, poczytać książkę z naszej biblioteczki. Jeśli tylko Państwo zechcą, zdradzimy Państwu najciekawsze miejsca do zobaczenia w okolicy, najcichszy pomost jeziora Narie i najlepsze lody. Zapraszamy.
Informacje organizacyjne: Nocleg dla osoby dorosłej kosztuje 120 zł z wliczonym śniadaniem, dla dziecka do 3 lat, śpiącego z rodzicami – 0zł, w naszym łóżeczku - 30 zl; dla dziecka do 10 lat- 60zł. Pokoje wynajmujemy na minimum dwa noclegi. Do jednego noclegu doliczamy dodatkowo 50% jego ceny.
W zależności od naszych możliwości czasowych i Państwa preferencji, możemy dodatkowo umówić się na:;
Na naszym profilu FB w notatce znajdą Państwo wszystkie szczegóły dotyczące wypoczynku a w albumach ze zdjęciami mozna obejrzeć dokladnie calą agroturystykę:
Pokój rodzinny: https://www.facebook.com/pg/KoziaFarmaZlotna/photos/?tab=album&album_id=804426916388830
Pokój dwuosobowy: https://www.facebook.com/pg/KoziaFarmaZlotna/photos/?tab=album&album_id=764070397091149
Przestrzeń wspólna: https://www.facebook.com/pg/KoziaFarmaZlotna/photos/?tab=album&album_id=759856614179194
Aby zarezerwować termin, należy napisać do nas nas: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub wyslać sms z podaniem ilosci osób oraz planowanej daty przyjazdu i wyjazdu na numer +48 663 144 547
Wystawiamy faktury VAT, umożliwiamy rozliczenie "wczasów pod gruszą".
Po Lidzbarku i Sandomierzu mamy nowy serowy festiwal - wrocławskie ŚWIĘTO SERA I WINA. Właśnie z niego wróciliśmy i spieszymy podzielić się z Państwem dobrą wiadomością: W konkursie serowarskim zdobyliśmy pierwsze miejsce za naszego ZŁOTNIAKA , a kategorii serów twarożkowych wygrał nasz TWAROŻEK OBERLANDZKI!!! Na Święto Wina i Sera jechaliśmy beż żadnych oczekiwań, nawet nie planowaliśmy startu w konkursie, a tu taka niespodzianka! Cieszymy się, że nasze sery smakują i zostały docenione:)
Wyniki konkursu: http://www.up.wroc.pl/aktualnosci/41559/konkursy.html
Relacja z festiwalu: http://www.up.wroc.pl/aktualnosci/41555/swieto_sera_i_wina.html
Zdjęcia dzięki uprzejmości Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu autorstwa Pana Tomasza Lewandowskiego oraz Pana Radosława Spychaja z Wydziału Nauk o Żywności UPW.
Polecamy Państwu oglądanie nowego odcinka programu „Wiem, co jem” na kanale tvnSTYLE. Jego autorzy, tropiąc tajniki żywności ekologicznej, zawitali na naszą farmę, by dowiedzieć się, jak funkcjonuje ekologiczne gospodarstwo. Nasze „pięć minut” – około dziesiątej minuty programu:) Emisje odcinka przez cały tydzień:
Chłodny, olchowy dym nadaje mu ciekawy, korzenny smak. Ser smakuje zarówno tradycyjnie na kanapkach z pomidorem, w sałatkach, np. z rukolą, ale też jako ciepła przekąska. Lekko roztopiony na patelni lub w piekarniku, z dodatkiem żurawiny, borówki czy innych półwytrawnych konfitur idealnie łączy się ze smakiem chlebowej grzanki. Z kolei lekko słodki dżem, jak nasz jeżynowy, zaskakująco przełamuje Złotniakowy dymny aromat. Mamy już sporo bardzo pozytywnych reakcji, wśród nich pojawiły się słowa "zjawiskowy" i "wybitny". Bardzo nas to cieszy!
Po Lidzbarku i Sandomierzu mamy nowy serowy festiwal - wrocławskie ŚWIĘTO SERA I WINA. Właśnie z niego wróciliśmy i spieszymy podzielić się z Państwem dobrą wiadomością: W konkursie serowarskim zdobyliśmy pierwsze miejsce za naszego ZŁOTNIAKA , a kategorii serów twarożkowych wygrał nasz TWAROŻEK OBERLANDZKI!!! Na Święto Wina i Sera jechaliśmy beż żadnych oczekiwań, nawet nie planowaliśmy startu w konkursie, a tu taka niespodzianka! Cieszymy się, że nasze sery smakują i zostały docenione:)
Wyniki konkursu: http://www.up.wroc.pl/aktualnosci/41559/konkursy.html
Relacja z festiwalu: http://www.up.wroc.pl/aktualnosci/41555/swieto_sera_i_wina.html
Zdjęcia dzięki uprzejmości Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu autorstwa Pana Tomasza Lewandowskiego oraz Pana Radosława Spychaja z Wydziału Nauk o Żywności UPW.